Honlap testreszabása
készítette a honlap.hu

Kőbányai Mocorgó Óvoda - Örökös Zöld Óvoda

Örökös Zöld Óvoda cím 2016. decemberétől

Helyzetelemzés:
2016. decemberben nyertük el az Örökös Zöld Óvoda címet.
A 6 csoportos óvodánk tágas, barátságos. Jelenleg az „Örökös zöld óvoda” programot az intézmény képviseli munkaközösség formájában.
Rendelkezünk tornaszobával és vásároltunk egy parajdi aktív só fluidiációs légtisztító és fertőtlenítő készüléket, mely mobilis és egész nap használható a csoport szobákban is. Így sokkal nagyobb a hatékonysága és nem igényel külön helyiséget.
Két udvar résszel rendelkezünk, így próbájuk ennek lehetőségeit minél jobban kihasználni az év során. A bejáratot is virágok, sziklakert díszíti, az udvar első részében a csoportok kis kertet művelnek, minden évben más növénnyel bevetve. Csíráztatnak és palántáznak gyermekeink.
Egy csoportunk már évek óta a "magtól magig ”projektet viszi végig a tanévekben.
Szülők segítségével és támogatásával levendula farmot létesítettünk. A nyári időszakban a virágját kiszárítjuk és az őszi vásárfiához is felhasználjuk.
A csoportokat szobanövények díszíti, melyet a gyermekekkel közösen gondozunk. Minden csoport rendelkezik „élő sarokkal” is.
Mint Örökös Zöld Óvoda folytatjuk munkánkat. A pedagógiai programunkba, munkatervünkbe és a csoportnaplóinkba is megjelennek a Zöld Óvodai tartalmak. Minden óvodapedagógus ismeri a kritériumrendszert is. Programunk alapja a komplex prevenciós program, mely tartalmaz kompetencia elemeket is. Több csoport projektmódszerrel dolgozik.

Az egészséges életmód alakítása:
Hangsúly fektetünk a mindennapos mozgásra, napirendünkben szerepel udvari játék, mindennapos torna és hetente egyszer úszni járunk (a pandémiás időszakban ez most szünetel), evvel biztosítva a gyermekek mozgásigényét. Újabb fejlesztési lehetőséget alakítottunk ki a mozgáskotta bevezetésével, Naponta fogyasztunk zöldséget és gyümölcsöt melyhez a konyha biztosít. Egészséges étrend kialakítására törekszünk, melyben a folyadék fogyasztása is fontos.
Kiscsoporttól alakítjuk a tisztaságra való igényt és a káros dolgok elutasítását. Használunk párásító berendezést is a jobb levegő érdekében.

Az érzelmi, erkölcsi és a közösségi nevelés:
Barátságos nyugodt légkört teremtünk a csoportokban. A napirendünket rugalmasan szervezzük, figyelembe vesszük a gyermekek igényeit is. Több tevékenységben próbálhatják ki magukat így növelve önbizalmukat, önértékelésüket és fejlesztjük kompetenciáikat. Türelmes elfogadó magatartásunk mindenkor példa a gyermek előtt, mind a természeti mind a társadalmi környezetben. Figyelembe vesszük az eltérő szocio- kulturális különbségeket, és azokhoz tervezünk játékokat, tevékenységeket. A természet megszerettetésével érzelmi alapon óvják természeti értékeinket.
Állatok világ napján Állatkerti kirándulást szerveztünk mind a hat csoport számára. Az állatos projektet minden csoportunk megszervezte és fenntartja évek óta.

Az anyanyelvi, az értelmi fejlesztés és nevelés megvalósítása:
Változatos, élményszerű cselekvéseken keresztül valósítjuk meg. Napjainkat átszövi a komplexitás. Kötött és kötetlen formában segítjük a gyerekeket a világgal való megismerkedésben. Minél több lehetőséget nyújtunk az érzékszervekkel történő tapasztalatszerzésre. Az aktív szókincsük egyre gyarapszik. Különböző szituációban találja meg az odaillő hangnemet, fogalmakat, a kommunikáció megfelelőfunkcióit: pl: közlés érzelmi kifejezés, felhívás, gyönyörködtetés, kontaktusteremtés. Gondolataikat tiszteletben tarjuk és ötleteiket felhasználva dolgozzuk ki a projekteket.

A megvalósított programok eredményei:
A megvalósított programjaink pozitív tapasztalatokkal zárultak. Arra ösztönöz minket, hogy jó úton járunk és fontos, hogy a gyermekekben egy egészséges életvitelt alakítsunk ki közösen a szülőkkel, ami elősegíti a testi, lelki szellemi fejlődésüket is. Keressük azokat a lehetőségeket ahol minél több tapasztalatot szerezhetnek saját közeli környezetükről. Ilyen volt például az őszi levendula farm létrehozása. Komposztálónk folyamatos használata. Halas tavunkból a halak betelepítése, mert télen benntartjuk őket jelenleg. A halak gondozása és etetése.

Megvalósított innovációk:
Udvari halastó kialakítása, illetve betelepítése gondozása.
Az új párásítók üzembe helyezése, használata.
Sóterápiás gépünk üzembe helyezése.
Logikai természettudományos műhelynapok beillesztése a mindennapi életünkbe.
Logikai-természettudományos ismeretek alkalmazása a csoportokban is „tehetségcsíra”.
Az udvari növényállomány frissítése/levendulaültetés, tök projekt.

A fenntartó, illetve a szűkebb társadalmi környezet bevonásában elért eredmények:
A fenntartóval szoros kapcsolatot ápolunk, lehetőségeihez mérten támogat minket terveink megvalósításában. A közeli piacon és növényüzletben vásárolunk. A szülők között is találtunk olyat, aki segít az óvodai zöld növény állományunk fejlesztésében és alakításában. Alapítványokkal és egyesületekkel is vannak közös programjaink az év egyes időszakaiban.

Partnerkapcsolatok fejlődése:
Szülőkkel, családtagokkal tartjuk fenn a legtöbb kapcsolatot és arra törekszünk, hogy kialakuljon és megmaradjon közöttünk a megfelelő harmónia. Egyes eseményeinkre szívesen látogattak és látogatnak át hozzánk a tanítónők és a bölcsődei kisgyermekgondozók is. Kapcsolatban állunk a kerület óvodáival, akikkel tapasztalatainkat megosztjuk, és azokat bővítjük.

A fenntartható fejlődés népszerűsítésében elért eredmények:
A fenntarthatóság átszövi a mindennapjainkat. Próbáljuk a szülők felé közvetíteni értékrendünket, ami a nyílt napjainkon és szülői értekezleteken is megvalósulnak. Odafigyelnek az új kisállataink épségére, és kisebb kerti feladatokban is állnak rendelkezésünkre
- Személyi feltételek: A pedagógusok folyamatosan képzik magukat. Zöld óvodai tartalmakkal folyamatosan ismerkednek. Óvodánknak van zöld óvodai koordinátora, munkaközösség vezetője.
-A tárgyi feltételek rendelkezésre állnak: A csoportszobáinkban van természetsarok, természetes bútorok, párologtató, ventilátor, környezeti nevelést segítő könyvek, játékok. Van aktív só fluidizációs légtisztító és fertőtlenítő készülék  és víztisztítónk. Az udvaron fából készült játékok állnak, kisméretű focipálya, ivókút, veteményes és virágoskert, madáretető és itató, kerti szerszámok, homokozó, mozgásfejlesztő játékok találhatók. A természetes anyagokat próbáljuk előnybe részesíteni.
 

Zöld Óvoda eseménynaptár:
 - Levendula vásár
 - Állatok Világnapja - Kirándulás az Állatkertbe (Pandémia miatt elmaradt)
 - Adventi éneklés négy héten keresztül
 - Karácsonyi Adventi délután a szülőkkel (Pandémia miatt elmaradt)
 - Farsang és Kiszézés
 - Zöldág járás - Március
 - Víz Világnapja 03.22.
 - Húsvéti ünnepek
 - Húsvéti ünnepek
 - Anyák napja
 - Madarak és Fák napja
 - Gyermek és Családi nap
"Ha igazán szereted a természetet, mindenhol megtalálod a szépséget."
Vincent Van Gogh
Célunk:
 - Örökös Zöld Óvoda cím fenntartása érdekében az eddigi pozitív eredményeink megtartása és fejlesztése.
 - A szülők vegyenek részt a zöld programjainkba, az új szülőkkel a megismertetése és ösztönözzük őket, hogy aktívan kapcsolódjanak be a minden napi életünkbe.
 - Segítenek a projektekhez eszközöket, képeket gyűjteni.
 - Ötletekkel bővítik a projekteket.
 - A gyermekek környezettudatosabb szemléletének formálása, pozitív példamutatással.
 - Törekszünk, hogy ne csak a belső területünk legyen rendezett, hanem az utcafronti részünk is rendezett legyen, amihez külső segítségét is próbálunk igénybe venni.
 - Szelektív hulladékgyűjtés tudatosabbá tétele.

Feladatok:
  - A kritériumrendszer megismertetése az új dolgozókkal, továbbképzéseken való részvétel
 - Az eddig csoport szinten megtartott zöld ünnepeket egész óvodára kiterjeszteni és újat bevezetni.
 - A szülőket minél szélesebb téren tájékoztatni a környezeti nevelésünk eredményeiről, hasznosságáról.
 - Szülők bevonása hagyományos és zöld programjainkon.
 - Több tapasztalatszerzés a Szelektív hulladékgyűjtésről.

Madáretetés

A gyermekek az óvodapedagógusokkal hetente töltik fel a madáretetőket magokkal.

A környezettudatosságra nevelés megvalósulása óvodánkban:
A környezettudatos nevelés folyamatos, egész nevelési évben több területen is megvalósul. Az óvodás korú gyermekek az élményként megszerzett tapasztalataikból tanulnak és a cselekedtetésen keresztül gyakorolják azt. A mi intézményünk igyekszik biztosítani a környezettudatos magatartás, az értékek felismerését-közvetítését, a szemléletformálás kialakítását.
Fontos számunkra, hogy a gyermekek esztétikus környezetben nevelődjenek. A harmonikus légkör kialakításában főleg az óvodapedagógusok és gyermekek saját készítésű munkái a díszítő elemek.
Örökös zöld óvoda lévén projektjeinkben is nagy hangsúlyt kap a mozgás, az egészséges életmód, a zöld környezet és annak védelme-fenntartása.
A gyermekek ismerik az év halát, madarát, hüllőjét, emlősét, rovarát, fáját és vadvirágát. Az információk feldolgozásában sokat segítenek a környezeti séták, kirándulások, saját élmények.

A jeles napok, a zöld és nemzeti ünnepek méltó megünneplése hagyomány óvodánkban. Nagy hangsúlyt fektetünk a hazaszeretetre nevelésre.

Jövőbeli terveink:

 - az elért eredményeink fenntartása
 - több pályázaton szeretnénk részt venni, melynek témája a környezetvédelem, egészséges életmód, mozgás.
 

2021. év élőlényei, állatai és növényei

2021 ÉV HALA

JÁSZKESZEG

2021 ÉV KÉTÉLTŰJE

ZÖLD VARANGY

2021 ÉV MADARA

Cigánycsuk

2021 ÉV ROVARA

KACSAFARKÚ SZENDER

2021 ÉV FÁJA

LISZTES BERKENYE

2021 ÉV EGYEDI FÁJA

MÉLYKÚTI TEMPLOMDOMBI JÚDÁSFA

2021 ÉV VADVIRÁGA

VETÉSI KONKOLY

2021 ÉV GOMBÁJA

ÓRIÁS BOCSKOROSGOMBA

2021 ÉV EMLŐSE

HERMELIN

2021 ÉV ÁSVÁNYA

Választás a járványhelyzet miatt elmaradt és az előző évi győztes elmaradt népszerűsítését pótolják a szervezők.

2021 ÉV ŐSMARADVÁNYA

Választás a járványhelyzet miatt elmaradt és az előző évi győztes elmaradt népszerűsítését pótolják a szervezők.